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  • Bilbao, des goûts et des couleurs

    Le Monde, 26/04/2016

    Traversée par la Ria de Nervion, la cité basque ne vaut pas que pour son musée Guggenheim. Rive droite, le vieux quartier est un repaire pour les gourmands. Rive gauche, le musée de Frank Gehry a fait des petits.


    Rive gauche


    Expérience gourmande au Mina Restaurante. Sur les quais, derrière la vieille porte en bois de ce restaurant étoilé officie Alvaro Garrido. Connu pour son originalité, le chef propose des menus de 7 à 14 plats composés d’associations étonnantes : écrasé de crabe aux fruits de la passion, moules à la citronnelle…
     

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  • 36 Hours in Bilbao

    The New York Times, 24/05/2015

    Saturday, Hidden Lunch | 1 p.m.


    In Spain, lunch is the big meal, and Bilbao has no shortage of good restaurants. But Mina feels like a discovery: in an old district (Bilbao La Vieja), behind an almost hidden door, up a flight of stairs and in a small bright dining room with white tile, a Scandinavian élan, and an open kitchen. There, the chef and owner, Álvaro Garrido, turns out tasting menus that have won him a Michelin star. Have the short one (seven courses, 55 euros), which may feature saffron-stewed lobster with tiny mushrooms and pork belly, and rabbit from the market across the river, and you’ll see why Mr. Garrido is gaining fans.


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  • 9 Reasons Bilbao, Spain, Should Be at the Top of Your Must-Visit List

    VOGUE, 26/07/2016

    In coastal Northern Spain, otherwise known as Basque Country, San Sebastián and Guernica may be considered the most popular destinations. But hiding slightly inland and roughly an hour’s drive from the former is Bilbao. A city of contrasts, Bilbao has the unexpected duality of things to do, see, and eat in an urban landscape dotted with elements of a country setting.  
     
    Restaurante Mina
     
    Directly across from Mercado de la Ribera, on the other side of the river, is one of Bilbao’s Michelin-starred restaurants. The restaurant seats fewer than 30 people, so book a reservation in advance. Mina serves a variety of tasting menus, and the focus is put on fresh, local ingredients ranging from spider crab topped with passion-fruit emulsion to bone-marrow cake. In fact, much of the fish is bought the same day from Mercado de la Ribera across the river. The menu changes daily and is surprisingly reasonable. Think: €100 for a whopping 14 courses.
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  • Insider Guide to Bilbao, Spain

    FORBES, 30/05/2016

    Superb architecture, art and food are three good reasons to visit the Basque city of Bilbao in Northern Spain.


    Mina


    Also recommended is Restaurante Mina, a worthy recipient of its Michelin star. The fine tasting menu included curried mussels in coconut broth, oysters in gin and tonic and deliciously tender tuna belly with eggplant in a sticky sweet and savory red tea and honey lime sauce. Mina serves only 25 people each evening in a beautifully converted warehouse on the river. We were able to sit at the bar to watch the chefs prepare our tasting menu. 


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  • Restaurante Mina, una cocina para seis mesas

    El País, 4/12/2015

    Alvaro Garrido, cocinero con las ideas muy claras, inauguró Mina en 2006 sin apenas recursos y una carta tradicional en la que se apreciaban detalles de evolución incipientes. Ya en 2013 acometería una reforma en su antiguo local junto a la ría que le permitió abrir sus fogones a una sala con apenas seis mesas y ocho taburetes que se alinean tras una diminuta barra de alta cocina, la única que existe en España, aparte de Dos Palillos (Barcelona) y Marcelo Tejedor (Santiago), ambas de orientación asiática.


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  • Dos nuevos Soles Repsol en Bizkaia

    El Correo, 2/12/2015

    Dos restaurantes vizcaínos, Aizian y Mina, han elevado su categoría en la Guía Repsol 2016, el referente de las guías nacionales, competidora de la todopoderosa Michelin francesa. La guía azul de la compañía de hidrocarburos ha decidido elevar un peldaño al restaurante que lidera José Miguel Olazabalaga en el hotel Meliá (que pasa de uno a dos soles), y hace lo mismo con el Mina de Álvaro Garrido, que también asciende de uno a dos astros. 


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  • Postal AD: Bilbao

    (AD) Architectural Digest, 14/11/2015

    Ubicado sobre una antigua galería de acceso a la mina de hierro de San Luis (desde la que se evacuaba el mineral hasta la ría, donde se embarcaba en gabarras posteriormente remolcadas hasta el puerto de Bilbao), el restaurante Mina, donde cohabitan tradición y modernidad, es perfecto para nuestra despedida en esta primera ruta AD bilbaína.
     
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  • In Bilbao, It's not just the Museum

    The New York Times, 10/10/2010

    BETWEEN its Norman Foster subway system, Santiago Calatrava bridge and, of course, Frank Gehry’s magnificent Guggenheim Museum, washed like a titanium-clad shipwreck on the once gritty shores of the Nervión river, Bilbao has undergone a dramatic transformation over the last 15 years.
     
    Mina
     
    Mina has exactly the kind of qualities you hope to discover while traveling: modest location, unexpectedly fine food and mostly unnoticed by the food-blogging masses.
     
     
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  • Restaurante Mina. Apoteosis en la cocina

    El Correo, 1/04/2009

    Álvaro Garrido asumió desde sus inicios un proyecto muy personal y coherente. En su local frente al mercado de La Ribera únicamente ofrece un menú degustación que admite algún cambio. En su segundo año ha superado las dificultades propias del estreno para asentar una de las mejorcitas cocinas de Euskadi. Repetimos, una de las más talentosas y sólidas propuestas culinarias del país. Hasta tal punto esto es así que si con antelación concierta un menú ideal, con las ocho o nueves especialidades del chef, comerá mejor que en muchos tres estrellas Michelín.


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  • Restaurante Mina. Un futuro número uno

    El Correo, 5/09/2008

    Un proyecto casi utópico el de Álvaro Garrido y Lara Martín. En 2006 inauguraron en una ubicación tan difícil (falta de aparcamiento) como típica (frente al mercado de La Ribera) un restaurante de alta cocina que no h ace ni una sola concesión a la comercialidad. Son radicalmente coherentes con lo que sienten, piensan... con lo que quieren hacer y llegar a ser. Cuando aptitudes tan vocacionales sobreviven al paso del tiempo, con un éxito limitado pero creciente, es porque hay detrás héroes con marchamo de triunfadores.


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