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  • Bilbao, des goûts et des couleurs

    Le Monde, 26/04/2016

    Traversée par la Ria de Nervion, la cité basque ne vaut pas que pour son musée Guggenheim. Rive droite, le vieux quartier est un repaire pour les gourmands. Rive gauche, le musée de Frank Gehry a fait des petits.


    Rive gauche


    Expérience gourmande au Mina Restaurante. Sur les quais, derrière la vieille porte en bois de ce restaurant étoilé officie Alvaro Garrido. Connu pour son originalité, le chef propose des menus de 7 à 14 plats composés d’associations étonnantes : écrasé de crabe aux fruits de la passion, moules à la citronnelle…
     

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  • 36 Hours in Bilbao

    The New York Times, 24/05/2015

    Saturday, Hidden Lunch | 1 p.m.


    In Spain, lunch is the big meal, and Bilbao has no shortage of good restaurants. But Mina feels like a discovery: in an old district (Bilbao La Vieja), behind an almost hidden door, up a flight of stairs and in a small bright dining room with white tile, a Scandinavian élan, and an open kitchen. There, the chef and owner, Álvaro Garrido, turns out tasting menus that have won him a Michelin star. Have the short one (seven courses, 55 euros), which may feature saffron-stewed lobster with tiny mushrooms and pork belly, and rabbit from the market across the river, and you’ll see why Mr. Garrido is gaining fans.


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  • Álvaro Garrido, ariete de la nueva revolución

    El Correo, 4/12/2017

    El cocinero de Muelle Marzana sigue enchufado. Este otoño arrasa con notas orientales, platos sápidos de caza e intuiciones despampanantes, como el begihaundi crudo. Un maestro con alma de principiante
    Así que reserven una fecha, rompan la hucha del crío, aprovechen la extra o inviertan con sentido la pasta gansa que piensan dejarse en lotería y comidas de empresa.


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  • Mina: Álvaro Garrido revoluciona la ría de Bilbao

    Guía Michelín, 26/10/2017




    Los últimos años han supuesto la renovación total de la ciudad de Bilbao. Atrás quedaron los tiempos en que la villa era eminentemente industrial. A día de hoy, Bilbao se considera como uno de los mejores ejemplos de reorganización a nivel urbanístico y, sin duda alguna, la regeneración de la ría ha sido el motor principal de esta nueva etapa.






    Es en esta ría que recorre la ciudad donde se sitúa Mina, un restaurante muy a tener en cuenta en nuestros viajes gastronómicos, con el chef Álvaro Garrido al frente y 1 estrella MICHELIN desde la edición 2013
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  • La cocina improvisada y cañera de Álvaro Garrido

    Guía Respsol, 17/10/2017


    En 'Mina' se han rebelado contra la perfección que homogeneiza tantos menús condecorados. Gracias al instinto, el conocimiento y la improvisación, Álvaro Garrido deja margen para el error que en ocasiones conduce a la genialidad.
     
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  • Bilbao city guide: what to see plus the best restaurants, bars and hotels

    The Guardian, 30/09/2017

    This year sees Bilbao celebrating the 20th anniversary of the Guggenheim museum, an institution that brought art and its lovers to the north coast city, and started an urban relaunch in which its industrial past was overlaid with fluttering palms, promenades and a proliferation of wonky, asymmetric, eye-popping glass and steel buildings by many of the world’s best architects – Norman Foster, Philippe Starck, Santiago Calatrava and Arata Isozaki among them. Thankfully, Bilbao’s old Basque soul remains intact. 


    Where to eat - Mina


    This small restaurant is on the quay facing Mercado la Ribera, the city’s huge covered market, where chef Alvaro Garrido sources the ingredients for his sensual concoctions...
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  • 9 Reasons Bilbao, Spain, Should Be at the Top of Your Must-Visit List

    VOGUE, 26/07/2016

    In coastal Northern Spain, otherwise known as Basque Country, San Sebastián and Guernica may be considered the most popular destinations. But hiding slightly inland and roughly an hour’s drive from the former is Bilbao. A city of contrasts, Bilbao has the unexpected duality of things to do, see, and eat in an urban landscape dotted with elements of a country setting.  
     
    Restaurante Mina
     
    Directly across from Mercado de la Ribera, on the other side of the river, is one of Bilbao’s Michelin-starred restaurants. The restaurant seats fewer than 30 people, so book a reservation in advance. Mina serves a variety of tasting menus, and the focus is put on fresh, local ingredients ranging from spider crab topped with passion-fruit emulsion to bone-marrow cake. In fact, much of the fish is bought the same day from Mercado de la Ribera across the river. The menu changes daily and is surprisingly reasonable. Think: €100 for a whopping 14 courses.
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  • Insider Guide to Bilbao, Spain

    FORBES, 30/05/2016

    Superb architecture, art and food are three good reasons to visit the Basque city of Bilbao in Northern Spain.


    Mina


    Also recommended is Restaurante Mina, a worthy recipient of its Michelin star. The fine tasting menu included curried mussels in coconut broth, oysters in gin and tonic and deliciously tender tuna belly with eggplant in a sticky sweet and savory red tea and honey lime sauce. Mina serves only 25 people each evening in a beautifully converted warehouse on the river. We were able to sit at the bar to watch the chefs prepare our tasting menu. 


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  • Restaurante Mina, una cocina para seis mesas

    El País, 4/12/2015

    Alvaro Garrido, cocinero con las ideas muy claras, inauguró Mina en 2006 sin apenas recursos y una carta tradicional en la que se apreciaban detalles de evolución incipientes. Ya en 2013 acometería una reforma en su antiguo local junto a la ría que le permitió abrir sus fogones a una sala con apenas seis mesas y ocho taburetes que se alinean tras una diminuta barra de alta cocina, la única que existe en España, aparte de Dos Palillos (Barcelona) y Marcelo Tejedor (Santiago), ambas de orientación asiática.


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  • Dos nuevos Soles Repsol en Bizkaia

    El Correo, 2/12/2015

    Dos restaurantes vizcaínos, Aizian y Mina, han elevado su categoría en la Guía Repsol 2016, el referente de las guías nacionales, competidora de la todopoderosa Michelin francesa. La guía azul de la compañía de hidrocarburos ha decidido elevar un peldaño al restaurante que lidera José Miguel Olazabalaga en el hotel Meliá (que pasa de uno a dos soles), y hace lo mismo con el Mina de Álvaro Garrido, que también asciende de uno a dos astros. 


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